23. 03. 2011 - 10:45
Na početku bijaše pisanica

Na početku bijaše pisanica

Pisanica je poklon koji se dariva najdražima u svojoj blizini. Vjernici, ili oni koji tek drže do običaja i ove godine izrađivat će pisanice na različite načine i različitim tehnikama.
U naš vrtić već po drugi put dolazi u goste gospodin Josip Cugovčan koji je prošle godine održao radionicu za roditelje i djecu, a ove će za odgojitelje grada Bjelovara. Naziv radionice je:“Ukrašavanje pisanice srčikom šaša i voskom“
Ove iznimno zanimljive tehnike polaznicima će prezentirati već spomenuti gospodin Josip Cugovčan iz Podravskih Sesveta. Kratka biografija gosta:
Rođen je 1955. godine u Podravskim Sesvetama. Samouki slikar. Još kao dijete volio se likovno izražavati po knjigama i tuđim plotovima. Ozbiljnije je prišao slikanju 1971. Prva slika na staklu bile su “Ruže”. Najčešći motivi na slikama su folklorni običaji i pejzaži iz Podravskih Sesveta i Podravine. S koliko strpljenja je na slici izrađen svaki detalj, nije moguće izreći običnim riječima, nego to treba osjećati punoćom narodne duše i ljubavi. Imao je 15 samostalnih i skupne izložbe diljem Hrvatske i svijeta. Radio je i ilustracije i naslovnice za nekoliko knjiga i časopisa. Njegove pisanice su suvenir poznat diljem svijeta. Bavi se amaterski i arheologijom i etnografijom.


Više o tehnici oslikavanja


Šaš je biljka močvarica iz koje se izvadi srčika, bijele je boje i jako podatna koja se potom lijepi na jaje stvarajući šare i geometrijske oblike. Danas tom tehnikom oslikava samo Josip Cugovčan na radionicama kojima polaznike poučava starim tehnikama. Tehnika ukrašavanja jaja tekućim voskom malo je zahtjevnija, a unikatne podravske pisanice Josipa Cugovčanina Ministarstvo kulture proglasilo je nematerijalnim dobrom Republike Hrvatske. Stoga nam je izuzetna čast da su ove godine polaznici odgojitelji, te da će naučene tehnike moći ponijeti i u svoje vrtiće, te ih primijeniti i u svom svakodnevnom radu.

 
  Obavijesti za roditelje - Sve