Dječji vrtić Osmijeh počeo je s radom 2010. godine. Prepoznatljivi smo po neobičnim i inovativnim idejama kao i otvorenosti prema zajednici u kojoj djelujemo. Topla, ugodna atmosfera, osmijeh na licu i otvorene ruke svakoga dana dočekuju mališane i njihove roditelje. Uz mnoštvo poticajnih aktivnosti, puno igre i zabave, pjesmica, radosti i veselja dan brzo prođe.

Od samih početaka usmjereni smo na aktivnosti koje su ekološki obojane. Važno nam je da djeca dolaze u neposredan i osobni dodir s ljepotom i raznolikošću prirode jer samo tako mogu postati odgovorni građani zajednice u kojoj žive. Kontinuirano stvaramo uvjete za iskustveno istraživanje i učenje kako bismo doprinijeli razvoju ekološki osviještenih stavova i ponašanja kod djece. Uključivanje u različite aktivnosti ekološke tematike doprinose učenju i stjecanju znanja o povezanosti čovjeka i prirode.

Stjecanje statusa Međunarodne eko škole je za nas potvrda da je dosadašnji rad vrtića u pogledu ekološkog djelovanja prepoznat te potvrda i zahvala odgojiteljima i svim djelatnicima koji svojom upornošću i zalaganjem potiču djecu na brigu i održavanje okoliša.

U program Međunarodne eko škole uključili smo se aktivnostima koje su usmjerene na zdravu prehranu, smanjivanje otpada te očuvanje energije. Ponosni smo na naš eko vrt o kojem brinu djeca s odgojiteljima. Djecu uključujemo u sve aktivnosti u vrtu: sadnja povrća, briga o biljkama, zalijevanje, plijevljenje, uzgoj, njega. Najveće zadovoljstvo predstavlja prvo ubiranje plodova iz vrta. Lokalna zajednica ustupila nam je zemljište na korištenje.

Mala vrtićka eko patrola obilazi naše prostorije i brine o štednji energenata i urednoj okolini.

Naš eko odbor, koji čine djelatnici vrtića, roditelji i predstavnici lokalne zajednice podrška nam je u radu u svim fazama provedbe projekta.

Tijekom pedagoške godine obilježili smo važne datume: Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje, Svjetski dan jabuka, prvi dan jeseni, zime, proljeća, ljeta, Svjetski dan voda, Dan planete zemlje te sudjelovali u projektima koje inicira Udruga lijepa naša – Eko paket.

Kako smo proveli sve predviđene korake za stjecanje statusa Međunarodne eko škole i dobili status, podigli smo Zelenu zastavu na svečanosti u našem vrtiću 5.6. 2018. i tako obilježili i Svjetski dan zaštite okoliša. Brojni uzvanici odazvali su se na svečanost.

Završna svečanost starijih odgojnih skupina također je bila ekološki obojana. Dan obitelji proveli smo na kampiranju s roditeljima na imanju „Coner“ u Jabučeti. Medije smo aktivno uključivali te tako omogućili javnosti praćenje našeg rada.

Sakupljali smo čepove – otpad u humanitarne svrhe. Od iznimne je vrijednosti i važnosti učiti djecu pomaganju drugima kroz humanitarni rad. Uključili smo se u akciju „Plastičnim čepovima do skupih lijekova“ – Projekt udruge oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske. Djeca su vrijedno sakupljala i donosila čepove u vrtić te smo ih zajedno nosili u Ligu protiv raka BBŽ.

Gostujuće predstave koje smo gledali ove godine u vrtiću bile su ekološke tematike kao npr. Zemlja čarolija, Juha od bundeve.

I dalje mislimo ići zacrtanim eko stazama. Nadamo se da će se generacije koje će izlaziti iz našeg vrtića znati ekološki odgovorno ponašati, a nas veseli ako smo i mi svojim djelovanjem i poticanjem dio toga utkali u njih.

 
 
  Programi vrtića - Sve